Cat timp poti tine pestele la frigider sau la congelator pentru a fi sigur ca nu te imbolnaveste

Pentru un iubitor de peste, cel proaspat, prins de mana lui si gatit in acea zi, este cel mai savuros.

Daca si tie iti place pestele si nu ai posibilitatea sa il prinzi cu mana ta, cel mai indicat loc de cumparare este pescaria sau un magazin “sigur” care sa indeplineasca totate conditiile de igiena si depozitare a pestelui.

Loading...

In cateva cuvinte, sa fie un loc curat, pestii sa fie acoperiti cu gheata sau tinuti in acvarii adecvate si sa nu miroase a peste stricat.

Cum arata pestele proaspat

1. Are pielea cu un luciu metalic, acoperita de un mucus transparent, care devine opac atunci cand pestele se invecheste.

2. Pestele foarte proaspat, cufundat in apa se lasa la fund, iar corpul este foarte rigid (nu se indoaie).

3. Solzii sunt luciosi si nelipiciosi, bine fixati in piele.

4. Ochii pestelui proaspat sunt clari, stralucitori si usor bulbucati.

5. Carnea trebuie sa fie ferma si elastica, fara oase iesite in afara. Atunci cand este apasata usor cu degetul, urma lasata trebuie sa dispara imediat.

6. Insa cea mai sigura metoda de a verifica prospetimea pestelui este sa verifici branhiile; acestea trebuie sa fie rosiatice-rozalii, umede si fara miros daca pestele este foarte proaspat, in nici un caz vinetii sau maronii.

7. Fileurile de peste alb proaspat trebuie sa fie curate, cu carnea umeda, usor translucida si, bineinteles, sa miroasa a proaspat.

Cum arata pestele alterat

1. Solzii sunt decolorati, lipiciosi si se desprind usor de pe piele.

2. Abdomenul este moale.

3. Ochii sunt adanciti in orbita, opaci sau murdari.

4. Branhiile sunt vinetii, cu mucus si miros greu de putrefactie.

5. Pielea este inchisa la culoare, cu mucus abundent si miros greu.

6. Cufundat in apa, pestele invechit pluteste.

7. Viscerele sunt sangerande, cu miros neplacut.

8. Carnea este moale, lipsita de elasticita si flasca. Daca la usoara presare cu degetul, in carne ramane o usoara adancitura, atunci pestele este invechit.

Cat timp se pastreaza pestele proaspat

Daca nu este tinut la temperatura si in conditii de igiena corespunzatoare, pestele proaspat se strica foarte usor.

Acesta trebuie curatat de maruntaie cat mai repede dupa ce l-ati prins sau cumparat, pentru ca acestea se altereaza cel mai repede. Dupa ce l-ati curatat il depzitati la frigider sau congelator.

Iata cat timp poate fi tinut la rece pestele proaspat in conditii de siguranta:

1. In frigider

Pestele proaspat curatat se pastreaza la frigider o zi, maxim doua, la o temperatura care sa nu depaseasca 4 grade. Dupa aceasta perioada sau daca temperatura este mai mare, fie si cu un grad, aspectul si gustul incep sa se modifice.

Daca ai ales sa il tii la frigider, dupa ce l-ai curatat, tamponeaza-l usor cu servetele de hartie, pentru a indeparta apa, acopera-l cu folie de plastic sau pune-l intr-un recipient inchis pentru a nu intra in contact cu alte alimente si pune-l in frigider, pe raftul cel mai de jos (deasupra sertarelor de legume si fructe).

Daca stii ca nu-l gatesti imediat ce l-ai cumparat, mai bine marineaza-l si apoi pune-l la rece, in frigider, intr-un vas inchis.

2. In cogelator

Pestele proaspat curatat si portionat se tine la congelator la o temperatura de -18 grade C sau chiar mai scazuta. In cazul pestelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescatorie, hering, somon), perioada recomandata de depozitare prin congelare este de maxim 3 luni.

Pestele proaspat slab (caras, salau, stiuca, biban, cod, merlucius) se poate pastra la congelator, in conditii de siguranta pentru maxim 6 luni, atat timp cat temperatura este constanta.

Loading...