Cinci greseli pe care nu trebuie sa le faci dupa ce mananci

Starea de somnolenta este normala dupa masa, pentru ca functiile organismului se concentreaza asupra digestiei, ceea ce duce la scaderea activitatii creierului. Insa medicii atrag atentia ca nu este bine sa dormim imediat dupa masa. De ce? Pentru simplul fapt ca atunci cand dormim stam la orizontala. Or, cand suntem alungiti bulversam complet procesul de digestie.

Alimentele ajung mai greu in intestine si raman mai mult timp in stomac, ceea ce franeaza foarte mult digestia. In plus, culcatul favorizeaza refluxul gastroesofagian, adica sucurile gastrice ajung in esofag si faringe, ceea ce creeaza o senzatie de arsura si disconfort din capul pieptului pana in gura, noteaza adevarul.ro.

Loading...

Fumatul dauneaza grav sanatatii. Cu atat mai mult dupa masa. Pe cat este de placut momentul tigarii dupa masa, pe este de periculos. O serie de studii au aratat ca a fuma o tigara dupa masa echivaleaza cu a fuma mai multe tigari in timp normal. Motivul? Nicotina inhalata dupa masa va trece in tubul digestiv unde se va combina cu oxigenul din sange, in conditiile in care cea mai mare parte din fluxul sanguin este concentrat asupra digestiei in acel moment. Din aceasta cauza creste considerabil riscul de cancer.

Incontestabil, fructele reprezinta surse excelente de vitamine si minerale. Dar nu trebuie mancate imediat dupa masa. Explicatia este destul de simpla: fructele fac parte din alimentele pe care stomacul le digesra cel mai usor si cel mai rapid, in mai putin de 20 de minute. Or, daca rontaim un fruct imediat dupa o masa principala, acesta stagneaza in stomac odata cu celelalte alimente pe care tocmai le-am ingerat. Si cum in stomac se afla un mediu cald si umid, fructele blocate acolo fermenteaza si provoaca aciditate.

Cu toate ca reclamele promoveaza guma de mestecat drept un aliment-miracol care ne ajuta la curatarea dintilor si improspatarea respiratiei dupa masa, medicii ne recomanda cu totul altceva. Mestecatul unei gume dupa masa ne poate ajuta sa scapam de mirosul respiratiei, dar ne si face sa inghitim mult aer in acelasi timp. Rezultatul? Balonare dupa masa, senzatie de disconfort, eructatii, digestie dificila.

Toti medicii ne recomanda sa facem miscare dupa masa. Corect, miscarea este benefica. Dar asta nu inseamna ca ne apucam sa facem cateva ture de alergare sau o sedinta de fitness. Tot ce putem face este o plimbare pe jos. Altfel, efortul fizic intens impiedica sistemul digestiv sa asimileze corect nutrientii si poate conduce la dureri de stomac, disconfort pricinuit de suprasolicitarea organismului. Mai ales dupa o masa copioasa, digestia presupune un anumit efort din partea organismului, iar sportul de asemenea. De aceea, a face ambele lucruri deodata inseamna suprasolicitare maxima.

Loading...