Învățați să coaceți acest cozonac pufos din aluat dospit — incredibil de gustos, actual pentru orice sărbătoare sau pentru serile cotidiene!

Acest cozonac incredibil de gustos, preparat din aluat dospit, va fi actual pentru orice sărbătoare sau pentru serile cotidiene, petrecute alături de familie. Pregătiți neapărat această coptură aromată, care va umple casa dumneavoastră de căldură și confort!

INGREDIENTE:

Loading...

Pentru aluat:

-1 kg de făină;

-50 g de drojdie proaspătă;

-500 ml de lapte;

-100 g de unt;

-250 g de zahăr;

-5 gălbenușuri de ouă;

-o linguriță de sare;

-coaja unei lămâi;

-coaja unei portocale;

-2 plicuri de zahăr vanilat.

Pentru umplutură:

-250 g de nuci mărunțite;

-5 albușuri de ouă;

-100 g de zahăr;

-2 linguri de pudră de cacao;

-un praf de sare;

-o fiolă de esență de rom.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți ingredientele pentru aluat: cerneți făina de 3 ori printr-o sită măruntă. Astfel veți obține o coptură dospită pufoasă și aerată.

2.Scoateți untul din frigider cu 60 minute înainte de utilizare, ca să se încălzească până la temperatura camerei.

3.Încălziți laptele și adăugați coaja de lămâie, coaja de portocală și zahărul vanilat în el.

4.Amestecați gălbenușurile cu zahărul într-un vas separat, până la dizolvarea completă a ultimului ingredient.

5.Pregătiți plămădeala: amestecați drojdia, o linguriță de zahăr, 3 linguri de lapte cald și o lingură de făină până la omogenizare.

6.Pregătiți aluatul: puneți făina într-un bol mare. Realizați o adâncitură în mijlocul ei și turnați plămădeala acolo. Peste 10-15 minute, după ce drojdia se va activa, adăugați un praf de sare, laptele cald și compoziția de gălbenușuri.

7.Secretul aluatul pufos constă în frământarea bună. Aluatul trebuie frământat timp de 30 minute. În timpul acestui proces ungeți-vă periodic mâinile cu untul moale.

8.Acoperiți aluatul obținut cu folie alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a aproximativ 60 minute, într-un loc cald.

9.Pregătiți umplutura: bateți albușurile cu un praf de sare până veți obține o spumă persistentă, adăugând treptat zahărul.

10.Combinați nucile măcinate cu pudra de cacao, esența de rom și spuma de albușuri. Amestecați-le cu grijă, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus, pentru ca spuma de albușuri să nu-și piardă volumul.

11.După ce aluatul va crește, divizați-l în 4 părți egale. Presărați suprafața de lucru cu făină.

12.Întindeți fiecare bucată de aluat într-un blat dreptunghiular, cu lungimea egală cu cea a tăvii de copt. Răspândiți uniform câte ¼ de umplutură de nuci pe fiecare blat. Rulați fiecare blat sub formă de ruladă, după care împletiți câte 2 rulade, obținând un cozonac.

13.Tapetați tăvile cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Așezați cozonacii în ele și lăsați-i să crească o anumită perioadă de timp, într-un loc cald. Apoi ungeți-i cu ou bătut cu o linguriță de zahăr.

14.Coaceți cozonacii pe parcursul a 60 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 minute de coacere. Verificați gradul lor de preparare prin testul cu scobitoarea.

15.Scoateți cozonacii din cuptor. Stropiți-i cu apă și acoperiți-i cu 2-3 prosoape (preferabil, de bumbac). Lăsați-i să se răcească.

Serviți cozonacii cu ceai și savurați-le gustul și textura plăcute în compania prietenilor voștri, cărora ar fi bine să le distribuiți această rețetă!

Loading...